Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ (ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ) ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με την οσφυαλγία, θα πρέπει να γνωρίζουμε την ανατομία της Οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής μας στήλης...






Σπόνδυλοι: είναι τα 24 οστά που μπαίνοντας το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζουν τη σπονδυλική στήλη.


Μεσοσπονδύλιοι δίσκοι: είναι οι χόνδροι που χωρίζουν τον κάθε σπόνδυλο. Ενεργούν σαν απορροφητήρες (αμορτισέρ) των πιέσεων-δυνάμεων που ασκούνται στη σπονδυλική στήλη και της επιτρέπουν να κινείται προς κάθε κατεύθυνση. Ο κάθε δίσκος στο εσωτερικό του έχει ένα πυρήνα μαλακό σαν ζελέ που περιβάλλεται από δακτυλίους ανθεκτικών ινών.


Οι σπονδυλικές αρθρώσεις: είναι οι μικρές αρθρώσεις που συνδέουν τους σπονδύλους μεταξύ τους και διατηρούν τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης.


Ο νωτιαίος μυελός: είναι ένα δίκτυο από νεύρα που κατεβαίνουν από τον εγκέφαλο μέσα από ένα σωλήνα της σπονδυλικής στήλης. Τα νεύρα αυτά, οι ρίζες τους, βγαίνουν από τη σπονδυλική στήλη προς τα χέρια και τα πόδια, περνώντας ανάμεσα από τους σπονδύλους.
Σύνδεσμοι: είναι γερές ίνες (ταινίες) που στηρίζουν τις αρθρώσεις της Σ.Σ.

Καμπύλες της Σ.Σ.: είναι φυσιολογικές καμπές που κάνει σε διάφορα σημεία η Σ.Σ. Είναι η αυχενική λόρδωση προς τα εμπρός, η θωρακική κύφωση προς τα πίσω στην πλάτη και η οσφυϊκή λόρδωση προς τα εμπρός στη μέση. Αυτές οι καμπύλες κάνουν τη Σ.Σ. πιο ανθεκτική, πιο σταθερή και περισσότερο ευκίνητη.

2 σχόλια:

  1. δύσκολα πάντως να είναι όλες οι ανατομικές κατασκευές υγιείς.. όλο κάτι από αυτά πάσχει..
    δυστυχώς όμως ακόμα οι γιατροί δε διευκρινίζουν ποια είναι αυτή που βλάπτεται και μας ταλαιπωρούν κάτω από το γενικό όρο της ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βίκυ μόλις ανερτησα καποιες πληροφορίες σχετικά με την παθολογια της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικης στήλης.Ελπίζω να απάντησα στις απορίες σου.
    Περιμένω τα σχόλια σου. Αν έχεις καποιον ιστότοπο να μου προτείνεις, που να παρέχει περισσότερες πληροφορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή