Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ



Η παρούσα ανάρτηση απαντά στο σχόλιο του τίτλου σχετικά με την παθολογία που προκαλείται στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε και την σελίδα: http://www.scribd.com/doc/13148111/-


Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 5 σπόνδυλους. Κάθε σπόνδυλος είναι διαχωρισμένος από τον άλλο με τον μεσοσπονδύλιο δίσκο, ο οποίος βοηθά στην απορρόφηση των δυνάμεων που ενεργούν στην σπονδυλική στήλη. Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, λειτουργούν σαν αμορτισέρ για τους σπονδύλους.

Εκφύλιση: Αναφερόμαστε στην σταδιακή αλλοίωση των ανατομικών χαρακτηριστικών με την πάροδο του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα σώματα των σπονδύλων, όσο και τις σπονδυλικές αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους μύες, τους τένοντες και τους τριγύρω ιστούς.

Κήλη: Με τον όρο εννοούμε "εξόγκωμα" το οποίο παρουσιάζεται στην επιφάνεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η κήλη εμφανίζεται με έντονο πόνο στην περιοχή της μέσης, συνήθως μετά από απότομη κίνηση ή ανύψωση βάρους.

Σπονδυλολίσθηση: Πρόκειται, όπως γίνεται εμφανές και από το όνομα, για την ολίσθηση ή μετατόπιση της σπονδυλικής στήλης πάνω σε ένα σπόνδυλο. Η σπονδυλολίσθηση συνήθως είναι το αποτέλεσμα μίας χρόνιας εκφυλιστικής κατάστασης της οσφυϊκής μοίρας.

Νευρίτιδα: Αναφερόμαστε σε φλεγμονή κάποιας νευρικής ρίζας. Όπως και με την σπονδυλολίσθηση, και εδώ μιλάμε συνήθως για το αποτέλεσμα μίας χρόνιας εκφυλιστικής κατάστασης στην οσφυϊκή μοίρα.

Οστεόφυτα: Τα οστεόφυτα είναι οστικές προεκβολές που σχηματίζονται λόγω των μικροκακώσεων που προκαλούνται στο σώμα του σπονδύλου. Πρόκειται για τα ,κακώς λεγόμενα, "άλατα".

1 σχόλιο:

  1. Αντιμετωπίζω χρόνιο πρόβλημα με ισχυαλγίες και τα 2 πράγματα που με έχουν βοηθήσει είναι η καθημερινή άσκηση και αυτό το στρώμα www.elitestrom.gr/proionta/stromata/sealy-lavish/ που με βοηθαει να εχω την απαραιτητη ξεκουραση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή